jueves, 20 de septiembre de 2012


Un demers binecuvântat     

Parohia „Parohia „Sfinții Ierarhi Calinic de la Cernica și Fructuosus de Tarragona” a fost înființată în urmă cu 8 ani, sub păstorirea directă a Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale și Meridionale. În 2004, părintele Vasile Băltărețu a venit aici pentru a-i uni într-o comunitate pe cei aproximativ 1.000 de români câți erau la acea vreme. În Catalunya era atunci o singură parohie românească, la Barcelona.

Încă de la început s-a slujit în biserica Convento de las Oblatas. După un an le-a fost încredințată Capela Inmaculada din Reus, unde părintele Vasile oficiază slujbele cu ocazia sărbătorilor care se nimeresc în zilele din timpul săptămânii. Tot aici se ține, duminică de duminică, cercul biblic, la care participă grupuri de credincioși de toate vârstele, spre aprofundarea Sfintei Scripturi, sub îndrumarea părintelui.

În parohia pe care o păstorește, părintele Vasile echivalează reușitele cu împlinirile enoriașilor: „În anii 2005-2006, când a fost valul de imigrații foarte mare, i-am întâmpinat pe mulți români, i-am îndrumat, am fost cu ei la spital, la primărie, unde a fost nevoie. Atunci i-am însoțit, iar acum îi vedem în biserică. Aceasta este cea mai mare satisfacție. De asemenea, o reușită a fost atunci când, prin colaborarea cu Biserica, câteva fete care practicau prostituția au abandonat acea viață, iar acum au familii și copii și vin la sfintele slujbe. Am avut și multe momente de cumpănă, dar cea mai mare neîmplinire este că, deși suntem majoritari ca imigranți în Spania, noi, românii, nu suntem suficient de uniți”.

Părintele Vasile spune că o parte importantă a pastorației sale o reprezintă grija față de familiile cu copii, fiind un aspect deosebit de important creșterea și educarea tinerilor în spririt creștin ortodox. De aici a pornit ideea înființării unei școli parohiale.            



No hay comentarios:

Publicar un comentario