jueves, 20 de septiembre de 2012

Școala parohială din Tarragona                          

Spuneam că înainte de congres, Preasfințiul Timotei a vizitat sala de clasă a copiilor din Parohia Tarragona, asistând aici la mica lor serbare. Nu este defel impropriu să o numim sală de clasă, pentru că aici, în podul Capelei Inmaculada din Reus, au loc, în fiecare sâmbătă, cursurile Școlii Parohiale din Tarragona. Funcționează astfel din 2007, la început cu 10 copii, dar în prezent este frecventată de 21 de elevi cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, care vin în fiecare sâmbătă, de la ora 10.00, să învețe ceea ce la școală nu îi învață nimeni. Deși sunt români, nu își cunoșteau limba, nu știau nimic despre istoria țării lor, nu se regăseau în frumusețile României, pentru că nu știau despre ele. Cadru didactic de meseie, doamna preoteasă Elena Băltărețu le vine în ajutor și îi inițiază în Limba și Literatura Română, Istoria și Geografia României și Religie, iar începând cu anul acesta vor avea și un curs basic de Limba Franceză. Este o a doua școală pentru micuți și nu le este ușor să își sacrifice și sfârșitul de săptămână pentru studiu, dar este o contribuție fundamentală la păstrarea identității lor naționale.

„Punem accentul mai ales pe tradițiile noastre românești, cultură și religie, nu vrem ca acești copii să piardă legătura cu țara lor mamă, astfel că aici le oferim posibilitatea să cunoască și să-și facă și ei cunoscute portul popular, tradițiile, organizând serbări de Crăciun, de Paști, de Ziua Copilului, de Ziua Mamei sau Ziua Națională a României. Ne adunăm și la câte o șezătoare, pentru care intenționăm să aducem și mai multe piese de decor din țara noastră, dar vom avea și o șezătoare interculturală, în cadrul căreia fiecare copil va prezenta imaginea unei alte țări. Discutăm și despre drepturile copilului, deoarece consider că este important pentru ei să cunoască și aceste lucruri, mai ales aici, printre străini”, a spus doamna Elena Băltărețu.










Activitatea nu se oprește aici; doamna preoteasă are în plan ca pe timpul verii să crească numărul orelor, să organizeze întâlniri și în timpul săptămânii, întrucât dispun de acest spațiu, dar să le dedice o parte a activității și adolescenților, mai precis să fie și întâlniri cu tinerii de până la 18 ani, dintre care mulți au participat la cursuri extrașcolare organizate prin Institutul Cultural Român

No hay comentarios:

Publicar un comentario