jueves, 20 de septiembre de 2012

Sărbătoarea Sfântului Fructuosus de la Tarragona

Pomenirea Sfântului Ierarh Fructuosus pe 21 ianuarie este în fiecare an un prilej de sărbătoare pentru credincioșii ortodocși români din Tarragona, Spania, ca și pentru catolicii de aici. La manifestările dedicate comemorării a 1753 de ani de la martiriul acestuia, organizate la acest sfârșit de săptămână la Tarragona, a fost invitat și Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei. Și pentru că parohia ortodoxă română din acest oraș îl are ca ocrotitor spiritual și pe Sfântul Fructuosus, alături de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Preasfinția Sa a slujit duminică Sfânta Liturghie arhierească în mijlocul comunității de români din Tarragona, Reus, dar și din împrejurimi.

Sfântul Fructuosus a fost Episcop de Tarragona și a fost arestat în timpul persecuției asupra creștinilor a împăraților Valerian și Galian. A fost judecat în anul 259, împreună cu diaconii Augurius și Eulogius, pentru faptul că erau creștini și au refuzat să se lepede de credința lor în Dumnezeu.

Din porunca Guvernatorului Emilian, toți trei au fost arși pe rug, primind astfel moartea martirică în amfiteatrul din Tarragona, rugându-se Domnului până la ultima suflare. Prin harul lui Dumnezeu, în timp ce ardeau, toți cei de față au putut vedea cum cei trei martiri se ridicau la cer, primind cununa muceniciei luminoși și plini de nădejde.

Pentru a comemora acest act martiric, Asociația Culturală Sfântul Ierarh Fructuosus a organizat sâmbătă, 21 ianuarie, în amfiteatrul roman din Tarragona, o piesă de teatru, act la care au asistat sute de credincioși. De aici, mulțimea s-a îndreptat spre Catedrala din Tarragona, acolo unde a fost săvârșită Misa Catolică, prezidată de Arhiepiscopul de Tarragona, Mons. Jaume Pujol, cu participarea a 40 de preoți catolici. La acest moment euharistic a asistat și Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei.

Euharistia solemnă a fost acompaniată și de Orga și Corul Orchestrei Prietenilor Catedralei, care au întreținut cântecul liturgic și au interpretat diverse piese care au evocat martiriul Sfântului Ierarh Fructuosus și al diaconilor Augurius și Eulogius.





Catedrala din Tarragona adăpostește și un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Fructuosus, astfel că la finalul Misei, Arhiepiscopul a ținut părticica în mâini pentru ca toți participanții să treacă să-i aducă cinstire

No hay comentarios:

Publicar un comentario